İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum Konresi’nin 100. yılına özel hazırlanan afişleri kentin birçok noktasına astırdı. Afişte, “Erzurum Kongresi’nin 100. yılında ‘Vatan bir bütündür, parçalanamaz’ diyenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerine yer verildi.
İşgal altındaki 5 doğu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delegenin katıldığı ve 2 hafta süren Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar Kurtuluş Mücadelesi’nde izlenen stratejide önemli ölçüde belirleyici oldu.
Erzurum Kongresi’nin Önemi ve Alınan Önemli Kararlar:
1- Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
2- İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır.
3- Toplanış şekli bakımından bölgesel olmasına karşın aldığı kararlar bakımından milli bir kongredir.
4- İlk defa geçici bir hükümetin kurulacağından bahsedilmiştir.
5- Erzurum Kongresi Sivas kongresine bir ön hazırlık çalışması niteliğindedir.
6- İlk kez başkanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı dokuz kişilik bir Temsil Heyeti oluşturuldu. Bu Temsil Heyeti bir hükümet gibi görev yapacaktır. (Temsil Heyeti’nin görevi TBMM’nin açılmasına kadar devam edecektir.)
7- Erzurum Kongresinin bir önemi de Batı Anadolu’da Yunan kuvvetlerine karşı mücadele eden Kuva-yi Milliye üzerinde büyük moral etkisi yaptı.
8- Erzurum Kongresi Mustafa Kemal’in sivil olarak görev aldığı ilk yerdir. Bölgesel bir kongredir.