DOLAR
27,5638
EURO
29,0207
ALTIN
1.616,23
BIST
8.333,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Tuzla Belediyesi 19 Mayıs
19 Mayıs

AZİZİYE MÜDAFAASI SULTANBEYLİ’DE SAHNELENECEK!

AZİZİYE MÜDAFAASI SULTANBEYLİ’DE SAHNELENECEK!
REKLAM ALANI
31.01.2022
139
A+
A-
Oltu Şura Devleti oyunu ile büyük beğeni toplayan Tiyatro Havdos, bu kez Aziziye Müdafaası oyunu ile sahnelerin tozunu almaya geliyor. Şimdiden büyük merakla beklenen tiyatro oyunu, 5 Şubat Cumartesi günü saat 19.00’da Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Barış Tanrıver’in yazıp yönettiği ve aynı zamanda sahne aldığı Aziziye Müdafaası tiyatro oyunda; Ethem Yeşilyurt, Fatih Hiçdurmaz, Yusuf Aydoğdu, İlhami Yeşilyurt, İhsan Erdem, Hüseyin Yeşilyurt, Ensar Tanrıver, Kadir Erdem gibi oyuncular sahne alacak.

“ASLA DÜŞMAN BOYUNDURUĞUNA GİRMEYİZ” DEDİLER

Oyunu yazma hikayesinin başlangıcını gazetemize açıklayan Tiyatro Havdos Genel Yayın Yönetmeni Barış Tanrıver, şu ifadelere yer verdi: 93 Harbinin acı izleri Erzurum Oltu da bir başka hissedilmişti. Oltu’nun, Ayastefanos antlaşması ile Ruslara bırakılması, bölge halkına çileli yıllar yaşattı ve muhtelif düşmanlarla yaklaşık 40 yıl mücadele ettiler. Devamında, “asla düşman boyunduruğuna girmeyiz” diyerek hükümet kurdular. Oltu’da ay yıldızlı bayrağımızı yeniden dalgalandırmak için canla başla mücadele ettiler.

Oltu Şura Hükümeti kitabından esinlendi

Oltu Şura Hükümeti’ni 20 yaşlarında iken duymuştum. Birkaç yıl önce bir derneğe davet edildiğimde masanın üzerinde Prof. Dr. Erdal Aydoğan’ın yazdığı “Oltu Şura Hükümeti” kitabını gördüm. İçinde, o hükümetin kurucuları arasında yer alan Yasin Haşimoğlu’nun günlükleri de yer alıyordu. Kitap bana hediye edilmişti. Okuyup bitirdiğimde, bir kaza halkının bu büyük mücadelesi, aradan yüz yıl geçmesine rağmen nasıl olmuşta bugüne kadar sahnelenmemiş dedim kendi kendime. Ve bunu her konuda beni canı gönülden dinleyen hem abim hem arkadaşım olan Yusuf Aydoğdu ile görüştüm.

AMACIMIZ İNSANLARA FAYDALI BİR ESER SUNMAK

Yusuf abi fikrime olumlu bakınca hem Erdal hocanın eserinden hem de bölge de yıllarca görev yapmış olan Kazım Karabekir paşanın günlüklerinden istifade ederek, ve o yılları babalarından dedelerinden öğrenen ulu çınarları dinleyerek “şura devleti” oyununu yazdım. Karakterlere sahnede hayat verenler, yine o toprakların çocukları olan Oltu Çengelli Köyü Derneği yönetimi oldu. Kostümleri ve aksesuarları kendileri tasarladılar. 6 ay boyunca istirahat saatlerinden fedakarlık yapıp her hafta prova yaparak sıkıca çalıştılar. Ve bütün bunları kar amacı gütmeden, tamamen insanlara faydalı bir eser sunmak için yaptılar. Yusuf Aydoğdu bu işin en zor kısmı olan genel koordinatörlüğü üstlendi.  Yasin Haşimoğlu’nun 1. Kuşak torunu Ekrem Haşimoğlu’na da ulaşarak oyuna davet etti. Oyun izleyiciden tam not aldı. Hepsi ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. Bazen güldürdüler ve bazen ağlattılar. Zaman zaman tıpkı Grotowski gibi, seyirciyi de oyuna kattılar, kısacası izleyenleri tam 100 yıl öncesine götürmeyi başardılar.

GENÇLERİMİZ BU KAHRAMANLARI NE KADAR TANIYOR?

İzleyicilerden, bu hükümetin varlığından ilk defa haberdar olduğunu söyleyen pek çok kimse olmuştu. Milli kahramanlarımızın isimlerini sokak, cadde ve mahallelere vermek elbette ki güzel ama insanımız ve de özellikle gençlerimiz bu kahramanları ne kadar tanıyor? Anne babalar ve eğitimciler olarak buna ne kadar önem veriyoruz, önem vermediğimiz sürece neyi kaybediyoruz bunun üzerine hep birlikte düşünelim.

HEDEF TÜRKİYE VE AVRUPA TURNESİ

Sanat bir sudur ve herkesin ihtiyacı vardır. Daha da önemlisi çok etkilidir.  Geçmişini hayırla yad eden kıymetli büyüklerimiz, emeklilik hayali kurmayıp, iş hayatını tamamladıkları yaşta, atalarını yeni nesile sanatla anlatmak için oyunculuk eğitimine başladılar. Ve bu yüzden bende onlar için Aziziye müdafaasını kaleme aldım. Daha büyük bir kadro ile başarılı bir şekilde onu da sahnelediler.  Ve şimdi bu Aziziye Müdafaasını Türkiye ve Avrupa turnesine çıkarmayı hedefliyorlar.

HİÇDURMAZ DA OYUNDA YER ALACAK

Kültürel etkinliklerde çok aktif olan Marmara Oltulular dernek başkanı Fatih Hiçdurmaz da, Genel Sanat Yönetmeni, Barış Tanrıver’in daveti üzerine Tiyatro Havdos’un hem idari hem de oyuncu kadrosuna katıldı.

KIRILMA NOKTASI

Aziziye müdafaası bir kırılma noktasıydı. Biz gençlerimize tarihimizi ve medeniyetimizi layıkıyla anlatamadık. Ve bu reddi miras bize pahalıya mal oldu. Tarih boyunca bileğimizi kimse bükemedi, ama sırtımız manevi olarak yere serildi. Silahla gelen düşmanı tanımak kolaydır, lakin ekranlarda bozuk fikirle konuşanların düşmanlığını anlamak ilim işidir. Bizler bu tehlikeyi umursamayarak çocuklarımıza yazık ediyoruz.

UNUTULMUŞ KONULARI SAHNEDE İŞLEYECEKLER

Tiyatro Havdos, bu gidişata dur demek için kuruldu. Tüm ekip, “şu kelime yanlış anlaşılır mı? Ya da acaba bu söz birini incitir mi” diye yazdığımız metinler üzerinde saatlerce düşünüyor, en iyisini bulup mutabık kaldıktan sonra kıymetli seyircilerimize sunmak istiyor. Amacımız insanımıza tamamen faydalı bilgi sağlamak, ve ailece izlenebilecek yapımlar sahnelemek. Yüce Allah sağlık sıhhat verdiği sürece, Tiyatro Havdos her sezon, unutulmuş ya da layıkıyla anlatılmamış, ve insanımızın mutlaka bilmesi gereken konuları sahneye koymaya çalışacak. Bizlere destek siz değerli basına ve tüm gönül dostlarımıza candan teşekkür ederiz.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.