Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sultanbeyli’de Tapu Sorunu Tarihe Karıştı

Yıllardır Sultanbeyli’de kangren haline

Yıllardır Sultanbeyli’de kangren haline gelmiş olan mülkiyet sorunu Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve ekibinin yoğun çabaları sonucu sonlandırılmış ve Sultanbeyli’nin gündeminden düşmüştür.

Her seçim dönemi muhalefetin ve mülkiyet sorunu üzerinden rant elde eden bazı kesimlerin ana gündemi olan tapu ve mülkiyet sorunu Sultanbeyli’ye özel çıkarılan yasalarla çözümlenmiş olmasının yanı sıra diğer il ve ilçelere de örnek teşkil ediyor.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin süreci ve bu süreç içerisinde yaşanan zorluk ve sıkıntıları tek tek enlattı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Keskin; Sultanbeyli’nin kanayan yarası olan  mülkiyet konusunda sizleri bilgilendirmek isterim. Herzaman halkımızın yanında yer almaya çalıştık. Şahsım ve tüm çalışma arkadaşlarım Sultanbeyli’ye değer katacak projeleri hayata geçirmek için çaba harcamıştır. Sultanbeyli’de bir kardeşimizin sorun varsa onu kendine dert edinen insanlarız. Sultanbeyli’de yaşamını sürdüren yöneticileriz, burası bizim evimiz. Burada yaşayan herkes kardeşimizdir.

İlçemiz mülkiyet sorununu geride bıraktı

Siz de biliyorsunuz ki ilçemiz mülkiyet sorununu geride bıraktı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği ile bizzat talimatlarıyla 2011 yılında alınan bakanlar kurulu kararı sonucunda Maliye ve Çevre Şehircilik Bakanlıklarına ilçemiz için yetki verilmesi, 2015 yılı vergi kanunu ve 2018 yılında çıkarılan 7143 sayılı kanun ile mülkiyet konumuz çözüme kavuşmuştur.

Sorunu bulunan alanlardaki tüm tapu hisselerinin fiili kullanıcılarına verilmek üzere tapuda Sultanbeyli Belediyesi adına geçici tescil işlemi yapılmıştır. Sonrasında kanunun uygulamasına yönelik yapılacak teknik iş ve işlemleri gerçekleştirilmesine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile iş birliği yapılmasına yönelik protokol imzalanarak fiilen teknik çalışmalar tamamlanmış. İlçe genelinde 22 bin 141 adet parsel 38 bin kişi hak sahibi olarak belirlenmiştir.

Satışa sunulan parsellerin bedeli 7143 sayılı kanunun geçici birinci maddesinde ifade edilen yöntem gereği, ilçemizde daha önce milli emlak tarafından satılan 2B parsellerinin 2012 bedelleri emsal alınarak tapu tescil tarihi itibari ile yalnızca farkı eklenerek belirlenmiştir.

Mevcutta tüm kamu kurumlarının arsa satışı kanunlar ile belirlenmiştir. 

Bu konuda yaptığımız incelemelerde mevcut yasalar içerisinde Sultanbeyli halkımızın ekonomik anlamda sıkıntı yaşayacakları düşünüldüğünde en iyi yasanın hem fiyat hem taksit avantajı hem de parsel tespiti için 2B Kanunu olduğu görülmüştür. Şu an satış yapılsa reel rakamlar üzerinden satış yapılacakken, 2B Kanunu ile 2012 yılına gidilebilmektedir.

CHP tarafından yönetilen İBB, AK Parti, CHP ve MHP tarafından yönetilen ilçe belediyelerinde herhangi bir satış yapıldığında satışlar aynen bu şekilde yapılmaktadır.

Vatandaşlarımızın aleyhine tüm kolaylıklar sağlanmıştır.

Biz 2012 yılına 2B Kanuna atıf yapmamızın en büyük gerekçesi de budur. 2B Kanununun altına yasal olarak verilmesi mümkün olmamaktadır. Bu yasa ile tüm parsellerin ilk 400 metrekaresine %50, kalan kısmına ise %30 indirim uygulanmıştır. Peşin ödemelerde bu indirimlere ilave olarak %20 indirim yapılmaktadır.  Yarısı peşin, kalanı taksitle ödenmek istendiğinde %10 indirim uygulanmaktadır. Tamamı taksitle ödenmek istendiğinde 20 peşinat yapılıp, geriye kalan bedel 5 yıl faizsiz 15 taksit ile ödenebilmekte olup vatandaşlarımızın aleyhine tüm kolaylıklar sağlanmıştır.

Talep eden vatandaşlarımız tebligatlarını elden alabilmektedirler

Komşular buluşuyor ve sokak sokak Sultanbeyli projeleri ile hemşerilerimizi dinlediğimizde, muhtarlarımız ve STK’larımız ile görüşmelerimizde bize aktarılanlar, özellikle siyasi parti ilçe başkanları toplantısında, başkan yardımcılarımıza yaklaşan ilçe meclisi öncesi ne gerekiyorsa yapmaları talimatını verdik.  Mart ayı ilçe meclisimize sunduğumuz ve oy birliği ile kabul edilen karar ile tebligat sonrası hak sahiplerinin, başvuru sürelerinin 2 yıla çıkarılmış, ilave olarak akdi haleflik sistemi ile noter huzurunda hak sahiplerinin istediği kişiye verme hakkı doğmuştur.  Tebligat gönderimini vatandaşlarımızın taahhütleri doğrultusunda yapmaya başladık. Talep eden vatandaşlarımız gelip tebligatlarını elden alabilmektedirler.

CHP ve MHP nin konuları meclise taşımasından memnuniyet duyduk

Bu süreçte CHP İstanbul Milletvekili Sayın Akif Hamza Çebi’nin ilçemiz muhtarları ile görüşmesi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın İzzet Ulvi Yöntem’in dernek başkanları ve muhtarlar ile toplantı yapıp onları dinlemesi ve bu konuların TBMM’de gündem yapılmasından rahatsızlık duymadık.  Bilakis memnuniyet duyduk.

Talep edene tapularını verdik vatandaşımız da yapı iznini alıp inşaat yapmaya başladılar.

2018 yılının Aralık ayından Temmuz 2020’ye kadar 14 bin 356 adet tebligat hak sahiplerine gönderildi.  Bu konudaki inisiyatifin hemşerilerimize bırakılmasına rağmen vatandaşlarımız Pandemi sürecinde de tebligatlarını aldılar.  Şu anda 2572 vatandaşımız tebligatlarını aldı. Ciddi anlamda bir yığılma var.  Vatandaşlarımız bu konuda hızlı hareket etmek istiyorlar.

11 Mart ile 1 Haziran arasında 485 adet talep edilen tapuları verdik. Kısıtlama sebebi ile dışarıya çıkamayan vatandaşlarımızın ikametlerine giderek işlemlerini gördük.  Normalleşme tarihi olan 1 Haziran itibari ile 1045 adet hak sahibine tapuları verildi.  Bu sayılardan da anlıyoruz ki; normalleşme sayesinde bir ivme artışı var. Ayrıca şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Vatandaşlarımız 7143 sayılı kanun kapsamında tapularını aldıkları gibi birçok vatandaşımız da yapı iznini alıp inşaat yapmaya başladılar.

2019 yılından bu yana toplamda 475 yapı ruhsatı verilmiştir.  İskân olarak 2019 yılında 2278, 2020 yılında da 1299 adet tapu kullanma izin belgesi kayıtlara geçmiştir.

Uzun süren yıllardır mücadelemizin sonucunu bu şekilde görmenin mutluluğunu yaşıyoruz hamdolsun.

Göreve geldiğim günden beri vatandaşlarımızı hem hisseli parsellerde hem 2B alanlarda hazırlık yapmaları konusunda uyardım.

Siyasi Partilerimizin hepsine teşekkür ediyoruz.

Ardından çıkan bir yasa oldu. Bu yasa komisyonlarda çok tartışıldı, konuşuldu. Biz tamamen şu an yasayı uyguluyoruz.  Tüm siyasi partilerimizin verdikleri destek ile oy birliği ile geçti. Hepsine teşekkür ediyoruz.  Ardından TBMM’ye geldiğinde de ve yapılan görüşmeler, değerlendirmeler neticesinde yine oy birliği ile geçti.  Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere dönemin Başbakanı Binali Yıldırım Bey, Bakanımız İdris Güllüce Bey ve hükümetimize, milletvekillerimize, bütün muhalefet parti başkanlarına ve teşkilatlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yasa geçtiğinde kamuoyu ile paylaştık.

Vatandaşlarımıza, biz çalışmalarımızı başlatıyoruz haberiniz olsun, diyerek duyurduk. Aradan geçti 2 yıl. Ardından yasaya göre vatandaşlarımıza tebligat başlattık.

Aynızamanda biz de konuyu takip eden bir Grup Başkan Vekilimiz Sayın Mehmet Muş ile görüştük. Ayrıcacumhurbaşkanımızla da bu konuyu görüştük. Tümbunların üzerine yapabileceğimiz ne varsa onu yapalım dedik. Uyarılar ile geçen 10 yılı bir kenara bıraktık, yasanın çıkmasından sonra geçen 2 seneyi bir kenara bıraktık, vatandaşlarımıza dedik ki; “niye endişe ediyorsunuz? 2B’detaksitini geciktiren, ödemesi yapılmayan hangi vatandaşımızın bir tane örneği var mı? Hangi vatandaşımızın yerini devletimiz geri aldı veya belediye olarak biz müdahale ettik?” Bu anlamda özellikle kamuoyunda beklenilen akdi hallettik dediğimiz meseleyi, mecliste oy birliği ile kabul ettirdik ve yine aynı zamanda vatandaşımıza tebliğ kartını aldıktan sonra 1 yıllık süre vermiştik. Onu da artık 2 yıl olsun dedik. Ayrıca vatandaşımıza dedik ki;“rahat olun size şu an tebligat gönderen yok. Öyle bir amacımızda da yok. Yılbaşına kadar gelmeyin. Yılbaşındansonra da yine biz hiçbir vatandaşımızı zorlamayacağız. Vatandaşlarımızın durumuna göre hareket edeceğiz.”

Türkiye’nin neresinde bu konuda daha farklı bir uygulama var

Yasadan sonraki 2 yıl, tebligat alma noktasında geçen 1 yıl ettimi 3 yıl. Üzerine 2 yıl daha ekliyorum.  5 yıl etti.  5 yıllık taksitle beraber ne oldu? 10 yıl. Allah rızası için Türkiye’nin neresinde bu konuda daha farklı bir uygulama var? Eğer varsa memnuniyetle dinlemeye ve uygulamaya hazırız.

Bizözellikle yasada uygulamayı belediyenin yapmasını arzu ettik. Çünkü belediye olarak biz buradaki vatandaşlarımız daha yakından tanıyoruz. Onlara daha fazla yardımcı olma avantajımız vardı. O avantajlarımızın da tamamını kullanmak için böyle bir çalışma yaptık. Süreci onlara bırakmamıza rağmen vatandaşlarımız tebligatlarını alma konusunda ilgili davrandılar. Ciddi bir ilgi yoğunluğu oluştu. Yoğunluktandolayı vatandaşımıza diyoruz ki; randevu veriyoruz yavaş yavaş geliyoruz, acele etmeyin.

Basıma hazır 500 tapu var

Şuan basıma bekleyen 500 tapunun olduğunu arkadaşlar bize bilgi verdi. Orası da yoğun olduğu için bizim arkadaşlarımız da böyle yavaş yavaş gönderiyorlar.

Sultanbeyli’de vatandaşlarımız nezdinde mülkiyet konusu tamamlanmıştır.

Vatandaşlarımız açısından da bizim açımızdan da en önemli konu kentsel dönüşüm. Bu konuda basınında desteğini bekliyorum. Mülkiyet sorununu sulandırmak isteyenlere karşı yek vücut olup kendinizi siber ettiniz. Sizlerin de bu konuda desteğini ve gayretini bekliyorum.

Kimlerle konuşursak konuşalım, hangi siyasi partiden konuşursak konuşalım. Hatta ziyaretinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına da ifade ettik.  Dönüşüm ve planlama boyutu Sultanbeyli açısından çok kıymetlidir.

Sultanbeyli nezdinde bütün mahallelerde çeşitli çalışmalar yapıyoruz, ziyaretler yapıyoruz. Programlar yapıyoruz.  İlçemizde tapu, mülkiyet sorunu artık gündem de değil. Şimdi gündemimizde olan en önemli konu kentsel dönüşüm olmalıdır. İlçemizi planlamalı ve depreme dayanıklı hale getirmeliyiz.

 

 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort