Sultanbeyli Aydos Kalesi’yle Daha da Canlanacak

Sultanbeyli’de Eşsiz tarihi kimliğiyle ilçenin sembolü olan Aydos Kalesi’nin arkeolojik kazısı tamamlanarak kazılar esnasında, Bizans dönemine ait buluntular elde edildi. Restorasyon çalışmaları devam ederken Aydos Kalesi eş zamanlı olarak ziyaretçi girişine açılarak İstanbul’un tarihi mirasına kazandırılacak.
Sultanbeyli Belediyesi sınırları içinde yer alan Aydos Kalesi’nde İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından kazılar yürütülmekte. Kale adını, üzerine konumlandığı Aydos Dağı olarak anılan tepeden almakta. Aydos adının, Yunanca kartal anlamı taşıyan “aetos” tan dönüştüğü düşünülmekte. Dış duvarlarından itibaren 26.000 m²’lik bir alanı kaplayan Kale, 325 m yüksekliğinde bir tepede yer alır ve diğer kaleler gibi bulunduğu bölgeye hâkim bir konumda. Plan itibariyle, topografyaya uygun bir biçimde kuzeydoğu-güneybatı konumunda yerleştirilmiş olup oval bir forma sahip. Kalenin savunmasını güçlendirmek için kademeli bir şekilde yerleştirilmiş iç ve dış sur olmak üzere ikili sur sistemine sahip.
11. yüzyılda askeri ve siyasi açıdan zayıflayan Bizans Devleti’nin, tüm Anadolu’da Türklere karşı bir savunma ağı oluşturulduğu bilinmekte. Bu dönemde Bizans İmparatorluğu’nun, Anadolu’daki başlıca imar faaliyetini kaleler oluşturmakta. Aydos Kalesi’nin ilk imar faaliyetlerinin de kazı sırasında ele geçen 11-12. yüzyıla ait küçük buluntulardan yola çıkılarak bu dönemde gerçekleştiği düşünülmekte. Başkale olarak adlandırılan burcun dış kaplama sisteminden yola çıkılarak 13-14. yüzyıllarda eklendiği, dolayısı ile 13-14. yüzyıllarda Kale’de yeni bir imar faaliyeti olduğu söylenebilir.